Передбачте знак зміни ентропії і ентальпії у реакції та можливість мимовільного протікання реакцій за стандартних умов - вопрос №5033972

4NН3 + 5O2 = 4NO + 6Н2О(ж).

Лучший ответ по мнению автора

Знак зміни ентропії (Δ S) і ентальпії (Δ H) у реакції залежить від конкретної реакції. Однак, існують загальні правила, які можуть допомогти передбачити знак зміни ентропії та ентальпії.

Щодо зміни ентропії, то зазвичай, реакції збільшують ентропію системи ( ΔS > 0), але іноді можуть і зменшувати її (Δ S < 0). Наприклад, розчинення твердих речовин у рідких або газоподібних розчинниках, розширення газів або тангенціальний процес зменшують концентрацію енергії та стан зв'язку між молекулами, тому збільшують ентропію системи.

Щодо зміни ентальпії, то в екзотермних реакціях відбувається виділення тепла, тому зазвичай зміна ентальпії є від'ємною (Δ H < 0), а в ендотермних реакціях тепло поглинається, тому зміна ентальпії є додатньою ( Δ H > 0).

Можливість мимовільного протікання реакцій залежить від значень зміни ентропії та ентальпії, що вказують на спрямованість процесу. Згідно з другим законом термодинаміки, реакції, які збільшують ентропію у всій системі, можуть протікати мимовільно, незалежно від знаку зміни ентальпії (Δ H). Однак, у більшості випадків, реакції з від'ємною зміною ентальпії теж протікають мимовільно, оскільки зменшення енергії системи в компенсу

   
25.03.23
Лучший ответ по мнению автора

Михаил Александров

Эксперт месяца
Читать ответы

Ольга

Читать ответы

Владимир

Читать ответы
Посмотреть всех экспертов из раздела Учеба и наука > Химия
Пользуйтесь нашим приложением Доступно на Google Play Загрузите в App Store