Проблеми у спілкуванні - вопрос №2533903

Доброго дня! Мене звуть Наталія, мені 30 років. Останні декілька років мене турбує проблема у спілкуванні з людьми. Раніше, до заміжжя, я була позитивною і активною людиною. У мене було декілька найкращих подружок, багато знайомих. Ми постійно збиралися компаніями: спочатку у школі, на дискотеки, на прогулянки і т.д. Потім я жила в гуртожитку, де у мене також було дуже цікаве і бурхливе життя. Мої подруги називали мене«енерджайзером», бо казали, що в мені є дужа багато енергії і позитиву. Потім я познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, і спілкування з друзями перейшло на інший план; я всі свої думки спрямовувала лише на нього. Напевне, це було «початком кінця :) » Я перестала спілкуватися з друзями і знайомими (мене цікавили лише друзі коханого). Після весілля у нас одразу, один за одним, народилося двоє хлопчиків, ми почали будуватибудинок… Коротше я займалася тільки сім'єю, будинком, роботою. І складається враження, що я цілком розучилася спілкуватися з людьми.Моє коло спілкування звузилося тільки до чоловікової сім'ї, і то, мене дратує, коли вони занадто часто з'являються у нашому будинку. Я відвикла від компаній, посиденьок, пікніків. Мій чоловік дуже комунікабельний, і час від часу ми потрапляємо у компанії, де я, зазвичай, відмовчуюся, і намагаюся знаходитися лише поруч із ним. Мені не приносять задоволення навіть поїздки до моїх батьків, бо коли ми там збираємося за столом, разом з моїм братом, його дівчиною, якимись друзями, мене і ця ситуація напружує. Таке враження, що мій чоловік себе комфортніше почуває в мене вдома, ніж я сама. Пробувала відновити дружбу зі старими подругами, також не виходить з ними невимушено спілкуватися. З'являється якась напруга, спілкування не вдається.Зараз вони на мої дзвінки не відповідають. Напевне, їм також зі мною нецікаво. Єдине спілкування, яке мені приносить задоволення — це моя робота. Тут я постійно спілкуюся зі своїми клієнтами, консультую їх, даю їм якісь поради. І під час таких розмов у мене змінюється інтонація, голос, з'являється жива жестикуляція… А коли той самий клієнт запрошує мене на каву, коли ми розмовляємо «не по роботі», я знову закриваюся, «зажимаюся» всередині, знову не можу підтримати розмову, і стаю нудною і нецікаво. І всі мої намагання стати цікавою співрозмовницею завжди провалюються. Що зі мною не так?_________________________________________________________________________
24.07.17
1 ответ

Ответы

Здравствуйте, Кира!
Привыкать к общению нужно постепенно, окунувшись полностью Вы испытаете стресс. Не обязательно восстанавливать общение с бывшими подругами и друзьями, Ваши пути уже разошлись. Найдите человека вне вашей семьи, с кем комфортно общаться хотя бы недолго. Может это коллега, может клиент, может просто знакомый, и попробуйте общаться с ним пока Вам не станет не по себе. Постарайтесь не зажиматься и просто поддерживать разговор на отвлеченные темы, не обязательно ему изливать душу. 
Не стоило, конечно, отказываться от общения с подругами в пользу мужа, но друзья со временем могут меняться и Вы еще сможете найти новых подруг. Старайтесь себя не насиловать в плане общения, может Вам в глубине души хочется побыть одной. Да и вообще имеете ли Вы такую возможность? На себя время тоже должно быть обязательно.
Если же самой не получится выйти из этого состояния, то обратитесь к психологу, чтобы поискать причину глубже.
Удачи Вам!
24.07.17

Игорь Летучий

Читать ответы

Кудряшов Игорь

Читать ответы

Леушин Андрей

Читать ответы
Посмотреть всех экспертов из раздела Психология
Пользуйтесь нашим приложением Доступно на Google Play Загрузите в App Store